
Dezert Pavlova a jak jej podávat jinak
Jak asi víte, během mé Hladovky 2019, kde jsem 50 dnů pil pouze vodu, ano, pouze vodu, žádné džusíky, žádnou zeleninu, ani žádný čaj nebo kávu, ani žádné vitamíny, prostě opravdu jen obyčejnou vodu, tak během této hladovky jsem vypozoroval, že mě strašně moc baví koukat na youtubu na videa, kde lidé vaří.
Více informací (Proč, jak dlouho, na co dávat pozor, co se mi dělo a jak reagovalo okolí) najdete zde: https://www.facebook.com/jiridvorakentrypoint/playlist/1185143051657878/
Následně jsem se moc těšil, až hladovka skončí a já poprvé v životě začnu vařit.Nakoupil jsem veškeré potřeby, protože do té doby jsem doma jedl jen ovoce a teplé jídlo jsem jedl zásadně mimo domov. V pondělí mi teď dorazil růžový mixér, ne, nevybral jsem si růžový, asi jsem přehlédl možnost volby barvy, ale mně se líbí, protože k pečení se ta barva krásně hodí.
No a včera nastal ten okamžik, že jsem vyrazil nakoupit ingredience na desert s názvem Pavlova.
Základ po pár minutách ležel při 120 stupních v předehřáté troubě.
U tohoto desertu můžete samozřejmě experimentovat s různým druhem ovoce, já se nakonec rozhodl pro mix syrových borůvek a borůvek rozvařených s trochou třtinového cukru, skořice a špetičkou čili.
K tomu jsem sešlehal mascarpone se šlehačkou a mohlo se servírovat.
Vznikl klasický desert Pavlova. Na tomto desertu mi ovšem vadí, že vzhledově se mi na talíři moc nelíbil a zároveň, že i způsob nabírání a konzumace tohoto desertu by mohla být vylepšena.
Přijde mi, že kolikrát je dobré jídlo uvařeno tak, že se špatně jí, typově třeba hamburger, který je tak velký, že si musíte vykloubit čelist, abyste si mohli kousnout a následně po skusu se vám celý hamburger rozpadá.
Ale zpět k mému včerejšímu desertu.
Vzpomněl jsem si na díl amerického MasterChef, který jsem nedávno viděl, kde jako host, šéfkuchař Grant Achaz s Gordonem Ramsay předvádí super moderní desert s použitím celého stolu a nanášení komponent desertu na celou desku stolu.
Pokud vás to zaujme, tak doporučuji nějaka Youtube videa přímo z restaurace Alinea, která má dvě Michelinské hvězdičky.
Tím mě napadlo, jak zkusit desert Pavlova servírovat tak, aby pro oko bylo jídlo zábavnější a zároveň, aby se jednodušeji jedlo.
Celý motiv platingu (prezentace jídla na talíři) je příběh, Jak si člověk neví rady, jak tu Pavlovu servírovat.
- A tak vezme talíř a vztekle na něj mrští pusinky, které se o při střetu po talíři roztříští
- Následně vezme lžíci, nabere krém a ten ve třech dávkách jak z praku vystřelí na talíř
- Nahází tepelně zpracované borůvky, následně syrové borůvky
- Na závěr, jak moderní malíř, (omlouvám se za výraz) nacáká borůvkovou šťávu na talíř
Vznikla dynamická verze desertu Pavlova, která se daleko lépe jí a je zábavnější napohled.
Na závěr jsem, bohužel neměl lístky máty peprné, kterou bych talíř dozdobil a budu si muset koupit černý nebo tmavý talíř, na kterém by zrovna toto podání dezertu Pavlova více vyniklo.